Objavljen izvještaj o prijavljenim neželjenim dejstvima ljekova za 2023. godinu

CInMED zgrada

Obavještavamo vas da je Godišnji izvještaj o prijavljenim neželjenim dejstvima ljekova za 2023. godinu objavljen na portalu Instituta u dijelu Farmakovigilanca/Godišnji izvještaji.

 

U okviru objavljenog izvještaja možete naći analizu prijava sumnje na neželjeno dejstvo lijeka koje su dostavljene Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) u toku 2023. godine, kratak pregled najznačajnijih regulatornih mjera koje je CInMED sproveo u toku prethodne godine kao i informacije o edukativnim aktivnostima koje su realizovane u cilju razvoja sistema farmakovigilance u Crnoj Gori. 

 

Usljed većeg angažovanja zdravstvenih radnika u sistemu nadzora nad primjenom ljekova, u 2023. godini je zabilježen značajan porast ukupnog broja dostavljenih prijava sumnje na neželjeno dejstvo lijeka u odnosu na prethodnu godinu. Veći broj prijavljenih neželjenih dejstava je prvenstveno rezultat projekta SMART farmaceut – Proces upravljanja terapijom, koji je započet u septembru 2023. godine, u organizaciji CInMED. Projekat SMART farmaceut je imao za cilj edukaciju i unapređenje kompetencija farmaceuta kao najdostupnijih zdravstvenih radnika, a većinu prijava sumnje na neželjeno dejstvo lijeka u toku 2023. godine su dostavili upravo farmaceuti koji su bili učesnici ovog projekta. Najveći broj dostavljenih prijava se odnosio na ljekove koji djeluju na kardiovaskularni sistem, što je očekivano imajući u vidu da se ova grupa ljekova najčešće koristi u Crnoj Gori. Kada je riječ o neželjenim reakcijama, najveći broj prijavljenih reakcija se odnosio na poremećaje sistema za varenje i reakcije na koži u vidu osipa i crvenila. Tim povodom, CInMED podsjeća zdravstvene radnike i pacijente da je u toku ljetnjih mjeseci potrebno obratiti posebnu pažnju na činjenicu da mnogi ljekovi (antibiotici, diuretici, ljekovi za ublažavanje bolova, retinoidi…) mogu povećati osjetljivost kože na UV zrake i izazvati reakcije fotosenzitivnosti. Prilikom propisivanja i izdavanja ovih ljekova potrebno je upozoriti pacijente da pročitaju Uputstvo za lijek, kao i da preduzmu neophodne mjere zaštite kože od UV zraka, kako bi se reakcije fotosenzitivnosti spriječile.

 

CInMED zahvaljuje svim zdravstvenim radnicima i pacijentima koji prijavljivanjem sumnje na neželjeno dejstvo lijeka učestvuju u nadzoru nad bezbjednom primjenom ljekova u Crnoj Gori.

Pretraga registara

Ovdje možete pretražiti sve registre

Prijavite se za

Newsletter