ljekovi veterina uvoz

Institut za ljekove i medicinska sredstva, u skladu sa Zakonom o ljekovima, nadležan je za:

  • izdavanje saglasnosti za uvoz ljekova koji nemaju dozvolu za lijek iz člana 5 ovog zakona,
  • izdavanje odobrenja za uvoz i izvoz imunoloških ljekova i ljekova iz krvi i plazme.

 

U skladu sa članom 133 Zakona o ljekovima, uvoz i izvoz lijeka spada u promet ljekova na veliko. Promet ljekova na veliko mogu da obavljaju: 

  • pravna lica koja imaju dozvolu za promet veterinarskim ljekovima na veliko (veledrogerije), izdatu od Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i
  • proizvođači ljekova sa sjedištem u Crnoj Gori za one ljekove koje proizvode.

 

U svrhu razmatranja zahtjeva za uvoz odnosno izvoz veterinarskih ljekova, potrebno je priložiti odgovarajuću dokumentaciju koja je navedena u uputstvu  Potrebna dokumentacija za izdavanje saglasnosti za uvoz veterinarskih ljekova koji nemaju dozvolu za stavljanje lijeka u promet i izvoz imunoloških veterinarskih ljekova (ažurirano 8.9.2022. godine). 

 

Sastavni dio zahtjeva je excel tabela koja se popunjava u skladu sa  dokumentom Uputstvo za popunjavanje excel tabele za uvoz veterinarskih ljekova koji nemaju dozvolu za stavljanje lijeka u promet (ažurirano 31.3.2022. godine) i dostavlja elektronski na e-mail adresu: uvozljekovi@cinmed.me.

 

Za obradu zahtjeva za izdavanje saglasnosti za nabavku, odnosno uvoz/izvoz veterinarskih ljekova plaća se naknada. Informacije o načinu plaćanja i visini naknade za obavljanje zakonom utvrđenih nadležnosti Instituta možete pogledati ovdje.

 

Spisak veterinarskih ljekova kojima je izdato odobrenje za uvoz u Crnu Goru u prethodnim godinama možete pogledati u nastavku:

Pretražite registre

Ovdje možete pretražiti sve registre.

Prijavite se na

Newsletter