Institut za ljekove i medicinska sredstva ostvaruje nova značajna postignuća na evropskom putu

Institut za ljekove i medicinska sredstva ostvaruje nova značajna postignuća na evropskom putu

Prepoznajući značaj harmonizacije regulatornog okvira Evropske unije, kao i preuzimanja evropskih standarda i modela efikasnog regulisanja oblasti ljekova i medicinskih sredstava u cilju unapređenja javnog zdravlja, Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore je u prethodnom periodu preduzimao brojne aktivnosti na polju međunarodne saradnje i evropskih integracija.

 

Uspostavljena saradnja sa Evropskom agencijom za ljekove rezultovala je pozivom da eksperti Instituta postanu dio stručnog usavršavanja koje sprovodi ova agencija. Naime, osmočlana delagacija crnogorskog Instituta za ljekove i medicinska sredstva, koju predvode direktorica doc. dr Snežana Mugoša i zamjenica direktora mr Mira Kontić, ove nedjelje boravi u Evropskoj agenciji za ljekove u Amsterdamu, gdje prisustvuju ekspertskim obukama najvišeg nivoa u oblasti procjene kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti ljekova, kao i procjene usaglašenosti sa smjernicama dobrih praksi u proizvodnji i distribuciji ljekova.

 

Saradnja između institucija, a naročito sa Evropskom agencijom za ljekove, vodi ka fenomenu mentorstva i umrežavanja, što je najznačajniji činilac na evropskom putu crnogorskih institucija, stvaranju partnerstava i uspostavljanju čvrstih veza između evropskih regulatora.

 

Budući da su Evropska unija, kao i njene države članice sve otvorenije za saradnju sa Crnom Gorom kao zemljom kandidatom za članstvo u Evropskoj uniji, sada su na raspolaganju brojne edukacije i učešće u radnim tijelima i projektima koji se finansiraju iz sredstava Evropske unije. Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, kao regulatorni organ u maloj zemlji, izuzetno vrednuje ovakvu podršku i nastoji da koristi svaku priliku da uči od najboljih i kontinuirano unapređuje sopstvene kapacitete.

 

Kroz učešće u radu Evropske agencije za ljekove, crnogorski Institut je imao priliku i da predloži oblasti i načine saradnje u naredne dvije godine, čije se odobravanje očekuje od Evropske komisije do kraja ove godine. Kroz ovaj program crnogorski Institut će imati priliku da direktno učestvuje u radu brojnih radnih tijela i komiteta Evropske agencije za ljekove i time da svoj doprinos formiranju budućeg regulatornog okvira u oblasti ljekova na nivou Evropske unije.

Pretraga registara

Ovdje možete pretražiti sve registre

Prijavite se za

Newsletter