USPJEŠNO ODRŽANA DRUGA GODIŠNJA KONFERENCIJA INSTITUTA ZA LJEKOVE I MEDICINSKA SREDSTVA CRNE GORE


Sinergijom regulative i nauke ka izvrsnosti: Evropske vrijednosti kao temelj razvoja

Druga godišnja konferencija Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) pod nazivom Sinergija regulative i nauke na evropskom putu uspješno je održana u periodu od 14. do 16. decembra u hotelu Avala u Budvi. Ovaj trodnevni događaj, obogaćen raznovrsnim sadržajem, okupio je preko 200 učesnika, uključujući mnogobrojne goste iz zemlje i inostranstva, predstavnike Vlade, akademske zajednice i međunarodnih institucija, regulatornih tijela iz regiona, farmaceutskog sektora, kao i eksperte i spoljne saradnike CInMED-a, koji su imali priliku da se upoznaju sa sjajnim rezultatima rada, postignućima i planovima ove institucije.

 

Večeras pred vama stojim sa iskrenom radošću, jer smo se okupili u ovolikom broju, ne samo da bismo napravili osvrt na statistiku i postignuća, već da bismo zajedno proslavili ono što brojke ne mogu dočarati – posvećenost, ljubav prema struci i zajednički trud koji smo uložili u naš Institut za ljekove i medicinska sredstva. Uspjeli smo da Institut pozicioniramo, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu, kao instituciju koja garantuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost ljekova i medicinskih sredstava i u čiji rad građani i cjelokupan zdravstveni sistem mogu imati puno povjerenje – kazala je direktorica ove institucije doc. dr Snežana Mugoša otvarajući drugu godišnju konferenciju CInMED-a.

 

Dr Mugoša je predstavila rezultate koje je CInMED postigao u godini na izmaku, ističući nezavisnost, nepristrasnost i transparentnost kao temeljne principe koji definišu ovu instituciju, što omogućava da, i u vrtlogu promjena u okruženju, CInMED ostane dosljedan ostvarivanju najviših standarda stručnosti i profesionalizma i bude vjeran isključivo jednom kriterijumu, a to je kvalitet.

 

Mugoša je takođe istakla da proevropsko opredjeljenje CInMED-a ne predstavlja samo usmjerenost ka evropskim vrijednostima i najvišim standardima u oblasti ljekova i medicinskih sredstava, već je i put koji gradi mostove saradnje i ostvarivanja zajedničkih ciljeva na polju globalne harmonizacije i inovacija.

 

Naš posao nosi teret odgovornosti i izazova, ali upravo ti izazovi čine nas jačima i oblikuju karakter naše institucije. U ovom poduhvatu, zdravlje kao apsolutni prioritet zauzima centralno mjesto, predstavljajući ne samo temelj, već i glavni pokretač zajedničke priče svih nas koji smo večeras ovdje – poručila je Mugoša.

 

Istakla je da danas Institut broji 70 zaposlenih, te im je uputila iskreno priznanje na postignutim rezultatima.

 

Kao neko ko svakodnevno svjedoči vašoj izuzetnoj posvećenosti i trudu, mogu punog srca da kažem da ste vi inspiracija i snaga koja pokreće naš Institut naprijed. Zahvaljujem vam na svemu što radite i radujem se zajedničkom ispisivanju novih poglavlja naše uspješne priče – zaključila je Mugoša.

 

U korak sa Evropom

Ovom prilikom je istaknuta podrška koju je CInMED dobio od najviših predstavnika Evropske komisije, Evropske agencije za ljekove, kao i evropskih i međunarodnih regulatornih organa u oblasti ljekova i medicinskih sredstava na daljem razvojnom putu CInMED-a i pridruživanju evropskim regulatornim organima, u nekim nadležnostima čak i prije pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

 

Putem video snimka okupljenima se obratila direktorica Evropske agencije za ljekove, Emer Kuk, izražavajući i na ovaj način izuzetno značajnu podršku i priznanje CInMED-u na njegovom evropskom putu. Ona je pohvalila napore Instituta u postupku evropskih integracija i čestitala na izuzetnim rezultatima i sprovedenim reformama.

 

Naš cilj u naredne tri godine je da radimo sa državama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Podržaćemo vas na ovom putu. Podijelićemo svoja znanja i iskustva u radu sa hiljadama eksperata širom Evrope. Imaćete moju punu podršku tokom ovog puta – kazala je Kuk, zahvalivši direktorici CInMED-a na prilici da se obrati, a učesnicima je poželjela produktivnu i uspješnu konferenciju.


CInMED kao svijetli primjer svim institucijama koje teže da se razvijaju i djeluju u nacionalnom interesu

Rad CInMED-a prepoznat je i visoko cijenjen na nivou države, posebno imajući u vidu uvođenje evropskih vrijednosti i standarda koji su od neprocjenjivog značaja za javno zdravlje i dostupnost kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih ljekova pacijentima u Crnoj Gori. Ova afirmacija dolazi od najviših institucija u Crnoj Gori, te je tako počasni gost na otvaranju druge godišnje konferencije CInMED-a bio potpredsjednik Vlade Crne Gore, dr Srđan Pavićević.

 

On je izrazio zahvalnost na prilici da čestita CInMED-u na ostvarenim postignućima i uvođenju inovacija i savremenih standarda u regulatorno okruženje u oblasti ljekova i medicinskih sredstva.

 

Kao nezavisan regulatorni organ, Institut je uspio da sve svoje zakonom prenijete nadležnosti obavlja u skladu sa najvišim evropskim i međunarodnim standardima na transparentan i efikasan način. U veoma kratkom periodu primjetno je ubrzanje svih procesa u Institutu, pojedinih i više od pet puta, a na zadovoljstvo klijenata i svih učesnika u zdravstvenom sistemu. Zahvaljujući znatno većem broju odobrenih inovativnih i generičkih ljekova došlo je ne samo do povećane dostupnosti terapijskih opcija našim zdravstvenim radnicima i pacijentima, već su omogućene i višemilionske uštede u budžetu koji se izdvaja za zdravstvo – rekao je dr Pavićević.

 

Naročito je istakao da su predanost i ostvareni rezultati CInMED-a prepoznati od strane brojnih evropskih i međunarodnih tijela, kao i u okviru procesa evropskih integracija.

 

Institut predstavlja svijetli primjer svim institucijama koje teže da se razvijaju i djeluju u nacionalnom interesu, te postaje most ka zdravijoj budućnosti, gdje standardi kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti ljekova i medicinskih sredstva dosežu nove visine – zaključio je dr Pavićević.

 

Energija i inspiracija: Priznati predavači sjajno otvorili konferenciju

U svijetlu energije i inspiracije, konferencija je otvorena uz izuzetne predavače koji su svojim sjajnim i dinamičnim nastupima postavili visoke standarde. Tako je konferencija započela izvanrednim spojem motivacije i upečatljivih spoznaja, koje su predavači predstavili sa posebnom strašću i dinamikom, ostavivši snažan dojam na sve prisutne.

 

Mr pharm. Pavle Zelić, menadžer za međunarodnu saradnju, evropske integracije i komunikacije u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije, prisutnima je otvorio prozor u svijet regulatornih izazova i važnost regulatornog djelovanja. Kroz niz konkretnih primjera, mr pharm. Zelić bacio je svijetlo na nužnost regulatornog djelovanja za kvalitet, bezbjednost i efikasnost ljekova i medicinskih sredstava. Tokom uzbudljivog putovanja kroz regulatorni pejzaž koje nam je pružio Pavle Zelić, njegova temeljna promatranja su podstakla na razmišljanje o tome kako regulatorne inicijative čuvaju javno zdravlje.

 

Dr Vladimir Đurić, specijalista psihijatrije i psihoterapeut, oplemenio je konferenciju svojim dubokim uvidima u umjetnost ozdravljenja duše. Njegova stručnost je ostavila veliki uticaj na prisutne, naglašavajući važnost emocionalnog i duhovnog blagostanja u postizanju cjelovitog zdravlja. U svom nadahnjujućem govoru dr Đurić nas je vješto vodio kroz put introspekcije, predočavajući nam važnost razmatranja vlastitih puteva prema unutrašnjem miru. Njegov interaktivni pristup dodatno je obogatio naše razumijevanje unutrašnjeg mira kao temelja koji gradi cjelokupno zdravlje tijela i uma.

 

Saradnja i partnerstvo za zajedničku viziju: Unapređenje regulative i prakse

Kao nadležno regulatorno tijelo u oblasti ljekova i medicinskih sredstava, CInMED je u Crnoj Gori najzad započeo tradiciju okupljanja koja predstavljaju dragocjenu priliku za stručni razvoj, uvid u najnovija saznanja i dostignuća u farmaceutskoj nauci, ali i plodnu razmjenu mišljenja i iskustava.

 

Tako je ovogodišnja konferencija pružila sjajnu platformu za zajedničko istraživanje aktuelnih tema, razgovor o izazovima i pronalaženje inovativnih pristupa unapređenju regulative i prakse od strane CInMED-a, njegovih saradnika, partnera iz industrije i stručnjaka iz različitih oblasti.

 

Vodeći se vizijom da su saradnja i partnerstvo osnova za uspjeh i izvanredne rezultate, i ove godine su predavanja i diskusije organizovani shodno interesovanjima klijenata CInMED-a iskazanim u prethodnom periodu. U skladu sa tim, program je prevashodno bio usmjeren na teme koje se tiču postupka izdavanja dozvole za lijek, praćenja potrošnje ljekova i farmakovigilance, kao i izazova u oblasti medicinskih sredstava. Pored toga, održana je i naučna sesija koja predstavlja odraz posvećenosti istraživanju i razvoju u CInMED-u.

 

Radni dio konferencije započeo je sesijom Putevi do tržišta: CInMED perspektiva koja je osmišljena sa ciljem da posluži kao pouzdani vodič kroz regulatorne aspekte odobravanja ljekova i medicinskih sredstava. Kroz ovu sesiju istraženi su izazovi i iskustva u izdavanju dozvola za lijek po ubrzanom postupku, identifikovani su najčešći nedostaci u dokumentaciji, razmotrene su izmjene i dopune dozvola za lijek kroz prizmu regulatornog okvira u Institutu, i pružen je uvid u izazove prilikom odobravanja režima izdavanja lijeka. Pored toga, fokus je stavljen i na usklađivanje medicinskih sredstava sa GDPMD smjernicama, kao i na pitanja oglašavanja i izazove u registraciji.

Kroz sesiju Naučne niti terapije: spajanje sadašnjosti i budućnosti reflektovana je vizija CInMED-a da uzme ulogu inovatora u terapijskom napretku, kombinujući regulatorni okvir sa istraživačkom strašću kako bi se oblikovala budućnost terapije na osnovu najnovijih naučnih otkrića. Kroz čitav dijapazon interesantnih predavanja istraženi su horizonti koje nam donosi razvoj medicinske i farmaceutske nauke, te je tako bilo riječi o budućnosti farmakogenetike u Crnoj Gori, zatim mogućnostima i izazovima 3D štampe ljekova u farmaceutskoj tehnologiji, polimernim nanočesticama kao nosačima ljekovitih supstanci, kao i o korišćenju potencijala biljaka u terapiji, konkretno o obećavajućem antiinflamatornom potencijalu izopa Hyssopus officinalis L.

 

Sesija Nove vizije za novi dan: inovacije koje inspirišu bila je poziv na putovanje kroz ideje koje mijenjaju svijet i mogućnost da zajedno razmotrimo kako nova vizija može oblikovati naše sjutra. U okviru ove sesije istražili smo tehnologije koje će oblikovati budućnost farmacije, gdje je istovremeno napravljen osvrt na ključne izazove. Bilo je riječi i o antimikrobnoj rezistenciji i budućnosti antibiotika u kontekstu planetarnog zdravlja i One Health koncepta. Ova inspirativna diskusija otvorila je vrata novim horizontima, dodatno proširujući perspektive našeg razumijevanja i doprinoseći konstruktivnoj diskusiji o oblikovanju budućnosti zdravstvene zaštite.

 

Posljednja sesija je bila Pouzdana putanja ljekova: Za bezbjednost i racionalnu primjenu. Tokom ove sesije istaknut je značaj praćenja neželjenih dejstava ljekova za pacijente i društvo u cjelini, produbljujući naše razumijevanje ovog ključnog procesa. Diskutovalo se o analizi potrošnje ljekova, čiji je cilj unapređenje propisivačke prakse. Ova sesija predstavlja posvećenost stvaranju okruženja u kojem se ljekovi koriste bezbjedno i racionalno.

 

Konferencija je zaključena okruglim stolom pod nazivom Regulativa na visinama saradnje – pitanja, odgovori, rješenja, koji je u cjelosti posvećen pitanjima i komentarima učesnika, a na raspolaganju su im bili kako direktorica i zamjenica direktora, tako i rukovodioci svih centara i odjeljenja CInMED-a.

 

Ovim zaključnim segmentom konferencije dodatno je afirmisana posvećenost CInMED-a osiguravanju transparentnosti, dijaloga i efikasne saradnje u oblasti regulative ljekova i medicinskih sredstava. Ujedno, istaknuto je da dobri odnosi igraju ključnu ulogu u postizanju daljih pozitivnih iskoraka, kako u poslovanju CInMED-a, tako i za dobrobit njegovih klijenata i saradnika, što je zaključak koji dodatno naglašava važnost zajedničkog truda u cilju unapređenja zdravstvenog sistema.

Pretraga registara

Ovdje možete pretražiti sve registre

Prijavite se za

Newsletter