Uspješno održan IV Kongres farmaceuta sa međunarodnim učešćem

Direktorica Kongres farmaceuta

Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) bio je jedan od organizatora ovogodišnjeg Kongresa farmaceuta sa međunarodnim učešćem koji je održan od 11. do 14. maja u Budvi pod sloganom „Moć farmacije – Snaga našeg zdravlja”.

 

Svečanom otvaranju Kongresa prisustvovala je direktorica CInMED-a doc. dr Snežana Mugoša koja je tom prilikom pozdravila sve učesnike i podijelila entuzijazam u pogledu sticanja novih znanja, razmjene iskustava, unapređenja saradnje i novih poznanstava.

 

„Sigurna sam da dijelimo jedan zajednički cilj, a to je otvaranje novih vidika u obezbjeđivanju kvalitetne zdravstvene zaštite i udruživanje u borbi sa stvarnim izazovima sa kojima se svakodnevno suočavamo. A svaka staza izazova je istovremeno i nova prilika – prilika da ispišemo budućnost koja je zdravija, bezbjednija i pravednija za naše pacijente”, kazala je u svom obraćanju doc. dr Snežana Mugoša.

 

U okviru Kongresa održana je i sesija CInMED-a koja je bila ispraćena od strane velikog broja učesnika, a predavači su bili izuzetni eksperti u svojim oblastima. Cilj je bio da učesnicima bude pružen edukativan i inspirativan sadržaj, kao i da budu motivisani da preispitaju svoje stavove i ponašanje uz mali čas psihoterapije.

 

Moderator sesije bila je direktorica CInMED-a, doc. dr Snežana Mugoša. Ona je na samom početku pozdravila prisutne, a potom uputila posebnu zahvalnost svojim kolegama iz CInMED-a, kao i spoljnim ekspertima, na izuzetnom doprinosu i posvećenosti u razvoju CInMED-a u prethodnih godinu i po dana, te je u kratkim crtama prezentovala najznačajnije poduhvate.

 

Jedna od najznačajnijih ekspertkinja CInMED-a, prof. dr Svetlana Ibrić, koja se već drugu godinu zaredom nalazi na prestižnoj listi 2% najuticajnijh naučnika svijeta, govorila je na temu „Digitalizacija u farmaceutskoj industriji: izazovi i mogućnosti“. Kroz njeno predavanje prisutni su dobili mogućnost da zavire u budućnost i pokušaju da sagledaju šta donosi u razvoju, proizvodnji i distribuciji ljekova.

 

Prepoznat i priznat autoritet u oblasti farmacije i javnog zdravlja, menadžer za međunarodnu saradnju, evropske integracije i komunikacije Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, mr pharm. Pavle Zelić kroz svoje inspirativno predavanje „Nema nam spasa, propasti ne možemo – sve što niste znali o infodemiji i infodemiologiji, a trebalo je da pitate“ ukazao je na vjerovatno jednu od najvećih tema javnog zdravlja, medicine i farmacije, a to je suočavanje sa dezinformacijama, teorijama zavjera i otporom prema vakcinama, kao i ostalim ljekovima, zatim medicinskim sredstvima, kliničkim ispitivanjima itd. Skrenuo je pažnju na značaj ove teme za zdravstvene radnike pa i cjelokupnu javnost na koju oni mogu da utiču kroz svoju praksu i požrtvovani rad na edukaciji pacijenata.

 

Mr pharm. Ana Kontek, rukovoditeljka Odsjeka za dostupnost lijekova u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske, govorila je o upravljanju nestašicama ljekova, te o tri osnovna segmenta u području dostupnosti ljekova koji su neophodni za očuvanje javnog zdravlja: pristup novim terapijskim mogućnostima koje primarno pokrivaju stanja za koja trenutno nije zadovoljena medicinska potreba, dostupnost lijeka i isplativost tržišta ljekova.

 

Mr David Kočović, rukovodilac Laboratorije u CInMED-u, predstavio je MEDI-THEFT projekat koji CInMED sprovodi zajedno sa Agencijom za ljekove Italije i drugim partnerima iz regiona i Evrope. Cilj MEDI-THEFT projekta je razvijanje platforme koja će predstavljati efikasnu podršku institucijama za izvršavanje zakona i drugim privatnim/javnim zainteresovanim stranama u suzbijanju organizovane krađe ljekova i njihove ilegalne distribucije u zvaničnom lancu snabdijevanja Evropske unije.

 

Direktorica međunarodne agencije Pharma Expert, odgovorna za brojna uspješna predavanja i radionice za farmaceute u različitim oblastima, doc. dr sc. Arijana Meštrović, predstavila je novi model edukacije – projekat SMART farmaceut, koji će motivisati farmaceute i unaprijediti apotekarsku praksu. Glavni imperativ je očuvati povjerenje u farmaceute.

 

Uvaženi i omiljeni psihijatar i psihoterapeut dr Vladimir Đurić probudio je veliko interesovanje kod prisutnih podstičući preispitivanje sopstvenih stavova i pogleda na život govoreći o značaju životne pozicije, tj. pronalaženja pravog mjesta za svoju dušu, za sreću i psihičko zdravlje.

 

CInMED je svojim zalaganjem dao veliki doprinos uspjehu IV Kongresa farmaceuta, a ovakvi događaji su najbolja prilika za unapređenje saradnje između institucija, razmjenu stavova i iskustava, kao i podsticanje ideja i inovacija u procesu pružanja farmaceutske zdravstvene zaštite.

Pretraga registara

Ovdje možete pretražiti sve registre

Prijavite se za

Newsletter